Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans en Gerard Breeman in diverse media over de wollige troonrede

Arco Timmermans en Gerard Breeman, verbonden aan het Instituut Bestuurskunde, verschenen in het AD en EenVandaag over de conclusie van hun jaarlijkse taalkundige analyse.

Elk jaar analyseren de onderzoekers de troonrede door alle zinnen en zinsdelen per onderwerp te coderen. De onderwerpen zijn bijvoorbeeld milieu, buitenlands beleid, en volksgezondheid. Zinnen die geen duidelijke maatregel, aankondiging, of plan omvatten, worden gecategoriseerd als wollig. Ze concludeerden vorige week dat de troonrede van dit jaar, uitgesproken door koning Willem-Alexander, ‘met afstand de wolligste ooit’ was.

Klimaat

De troonrede was niet alleen een historische gezien de wolligheid, de inhoud ging ook bovengemiddeld vaak over milieu of klimaat. Maar liefst 10,44% van de uitspraken ging over dit thema. Dit is een groot verschil met eerdere jaren, vorig jaar was het namelijk iets meer dan 6% en de jaren daarvoor nooit meer dan 4%.

Lees hier het artikel van het AD

Bekijk hier het fragment van EenVandaag

Het onderzoek van prof. dr. Arco Timmermans richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda en de rol van allerlei typen organisaties en groepen die hun belangen behartigen en daarbij coalities sluiten om sterker te staan. Bij dit onderzoek en onderwijs op het gebied van public affairs draait het ook om het bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en praktijk, door masterclasses, gastoptredens en commentaar op de actualiteit.

Gerard Breeman doceert beleidsvorming, medialogica en de governance van duurzaamheid. Zijn onderzoeksonderwerpen zijn: vergelijkende beleidsanalyse, vertrouwen, politiek van de aandacht, agendavorming, voedselbeleid, duurzaamheid en Europese Unie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.