Universiteit Leiden

nl en

Wim Voermans in podcast over een minderheidskabinet

De kabinetsformatie is in volle gang. Of eigenlijk: het zit muurvast. Daarom bestaat er een kans op een minderheidskabinet. Is dat een goed idee?

Wim Voermans

Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans praat erover in de podcast Pa en de Politiek van Frits Wester en zijn zoon Auke. 'Ik ben niet tegen een minderheidskabinet als zodanig', zget Voermans. 'Je moet als coalitie dan veel in gesprek met de Kamer en dat is op zichzelf goed. Maar je loopt de kans dat je vier jaar lang blijft formeren. Dan kan het instabiel worden.'

Ook wijst Voermans erop dat we in de Nederlandse parlementaire geschiedenis weinig ervaring hebben met minderheidskabinetten. 'En die ervaringen die we hebben, waren niet goed. Het laatste minderheidskabinet bestond zestien dagen. Koningin Wilhelmina was het eind jaren 30 beu en zei eigenlijk tegen Colijn: je vormt met drie partijen een minderheidskabinet. Dat liep niet goed af.'

De kans dat een minderheidskabinet de hele periode uitzit, is ongeveer twee keer zo klein als bij een meerderheidskabinet, zegt Voermans. 'Het is moeilijk als de oppositie de meerderheid heeft. Dan zou je iets met gedoogsteun kunnen bedenken, net zoals we met Rutte II hadden, een constructieve oppositie. Dan zou je een start kunnen maken.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.