Universiteit Leiden

nl en

Hoe ver moet bestuurlijke openbaarheid gaan?

Het ministerie van VWS wordt overspoeld door Wob-verzoeken en kan de informatie volgens minister Hugo de Jonge niet op tijd vrijgeven. Nieuwsuur wacht ruim een jaar op documenten. Heeft VWS een punt? En waar ligt de grens van bestuurlijke transparantie?

Het argument dat alle Wob-verzoeken niet uitvoerbaar zijn, is onzin aldus Wim Voermans hierover in de Volkskrant . Normaal geldt in Nederland een termijn van vier weken voor Wob-verzoeken. Enkel bij heel goede redenen kan dat verlengd worden tot acht weken. Dat is een van de langste termijnen in Europa. Het Wob-verzoek van de NOS is zeventien maanden geleden ingediend, dat is zeven keer de termijn die ervoor staat.
Wob-verzoeken worden sinds 1980 ingediend. Overheidsorganisaties hadden zo ingericht moeten zijn dat ze verzoeken adequaat kunnen afhandelen, maar nog altijd wordt 71 procent van de verzoeken niet binnen de termijn afgehandeld.
De werkwijze van VWS is niet volgens de wet.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.