Universiteit Leiden

nl en

Jannemieke Ouwerkerk over overlevering verdachten fatale mishandeling Mallorca

Een week geleden werd een groep Nederlandse mannen in het Spaanse Mallorca uit het niets aangevallen door een andere groep Nederlanders. Een van hen overleed een paar dagen later aan zijn verwondingen. De Spaanse politie heeft de verdachten op de korrel, maar deze mannen zijn in Nederland.

Jannemieke Ouwerkerk

De verwachting is dat er verdachten zullen worden aangehouden. Dan kunnen ze worden overgeleverd aan Spanje, zegt hoogleraar Europees strafrecht Jannemieke Ouwerkerk tegen RTL Nieuws. 'In de Europese Unie hebben we een speciaal 'stelsel van overlevering' waarin dat geregeld is.'

'Spanje is nu aan zet, want voor zover ik weet zijn de Spaanse autoriteiten al begonnen met de zaak te onderzoeken. Spanje beslist nu dus of er een Europees aanhoudingsbevel wordt uitgevaardigd of dat er een verzoek aan Nederland wordt gedaan om de strafvervolging op zich te nemen.'

De zaak roept in Spanje veel op, zegt Ouwerkerk. 'In juridische taal zeg je dan: de rechtsorde is daar geschokt. Dat kan voor Spanje een belangrijke reden zijn om te zeggen: we berechten hier, in ons eigen land.' Bovendien heeft het vermeende strafbare feit in Spanje plaatsgevonden. 'Dus dáár is het meeste bewijs voorhanden. Dat is ook vaak een reden om te zeggen: de opsporing, vervolging en berechting doen we in het land waar het strafbare feit plaatsvond.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.