Universiteit Leiden

nl en

Jan Crijns in NRC over apps Nabil B. over kroongetuigedeal

Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces, appte volop over de onderhandelingen voor zijn deal als kroongetuige. Wat is de invloed van deze berichten op zijn geloofwaardigheid als kroongetuige?

Jan Crijns

De advocaten van B. doen de berichten af als 'private, verongelijkte en humeurige pillow-talk' van een boze man. Maar volgens de advocaten van Mo Razzouki, een van de hoofdverdachten in het proces, tonen ze juist de ware aard en motieven van de kroongetuige: iemand die probeert precaire omstandigheden zo goed mogelijk te benutten en onderhandelt over geld. 

Volgens de advocaten van Razzouki staan de berichten in schril contrast met de wettelijke bepalingen over het sluiten van deals met kroongetuigen. Daarin staat dat belastende verklaringen niet mogen worden gekocht en dat er niet wordt onderhandeld met kroongetuigen.

Hoogleraar strafrecht Jan Crijns herkent de spanning tussen de juridische werkelijkheid en de feitelijke gang van zaken. 'Formeel sluit een kroongetuige twee deals met twee verschillende afdelingen van het Openbaar Ministerie”, legt hij uit in NRC. 'Maar ik denk dat het voor een kroongetuige heel moeilijk is om die twee afspraken los van elkaar te zien.'

Lees het hele artikel in NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.