Universiteit Leiden

nl en

Antoaneta Dimitrova in de Europa Podcast over de verkiezingen in Bulgarije

Antoaneta Dimitrova, hoogleraar Comparative Governance verbonden aan het instituut Bestuurskunde, was te gast bij de Europa Podcast van BNR en besprak daar de situatie rondom de verkiezingen in Bulgarije.

Na de verkiezingen in Bulgarije in april, is er in het land een politieke impasse ontstaan. Bulgarije gaat deze maand dus opnieuw naar de stembus. Omdat het vormen van een regering niet wilde lukken, zijn ze nu terug bij af.

Politieke landschap in Bulgarije

Het politieke landschap is in beweging, zegt Dimitrova. Er is een brede oppositie, waarin het vormen van een regering mogelijk spaak is gelopen. De oppositie in Bulgarije is geen verenigde groep partijen. Vergelijkbaar met Nederland zijn de partijen heel verschillend en hebben ze allemaal zelf hun eigen voorkeuren. Internationaal gezien zijn Europa en de Verenigde Staten het hoge niveau van regeringscorruptie in Bulgarije zat. Toch is er vanuit Brussel redelijk weinig aandacht voor Bulgarije en gaat er meer aandacht naar Slovenië en Hongarije. Qua corruptie is Bulgarije namelijk zeker het slechtste jongetje van de klas, beaamt Dimitrova, maar op andere vlakken weer niet.

Luister hier het volledige fragment van de Europa Podcast van BNR

Het onderzoek van Antoaneta Dimitrova heeft zich ontwikkeld rond het thema bestuurs overdracht van de Europese Unie naar kandidaat-lidstaten. Ze onderzoekt de effecten van de bevordering van regels en normen met betrekking tot democratie, hervorming van het openbaar bestuur of specifiek beleid van de EU, het IMF of andere internationale organisaties.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.