Universiteit Leiden

nl en

Evelien Campfens in Trouw over strafrecht en roofkunst

Het strafrecht is niet geschikt om koloniale roofkunst terug te vorderen. Dat stelt onderzoeker Evelien Campfens in een opiniestuk in Trouw.

Campfens vindt dat de teruggave van koloniale roofkunst terecht is en dat hiervoor regels moeten gelden. Ze twijfelt echter over de toepassing van strafrecht als juridisch kader. ‘Of het strafrecht daarvoor geschikt is, betwijfel ik. In hoeverre is het terecht, of functioneel, om musea die transparant proberen te zijn over de herkomst van hun collecties in het beklaagdenbankje te zetten? En hoe zou een rechter het verlies destijds als misdrijf kunnen aanmerken, waarvan het museum weet had? Uitzonderingen daargelaten is de verwervingsgeschiedenis van veel voorwerpen onbekend.’

Meer weten?

Het volledige opiniestuk is te lezen op de website van Trouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.