Universiteit Leiden

nl en

Jaarlijkse Persvrijheidsmonitor van Tarlach McGonagle en Otto Volgenant gepresenteerd

3 mei is de Internationale Dag van de Persvrijheid. Op deze dag wordt de jaarlijkse Persvrijheidsmonitor van Otto Volgenant en Tarlach McGonagle gepresenteerd. Daarin wordt een overzicht gegeven van de ontwikkelingen op het gebied van de persvrijheid in Nederland.

Tarlach McGonagle

Het afgelopen jaar speelde de uitbraak van de coronapandemie een grote rol bij de ontwikkelingen op het gebied van persvrijheid, meldt Villamedia. Een deel van het publiek neemt een uitgesproken vijandige houding tegen journalisten aan, bijvoorbeeld wanneer verslag wordt gedaan van demonstraties tegen de coronamaatregelen.

Zo verweten actievoerders tegen coronamaatregelen de NOS ‘fake-news’ te verspreiden. Journalisten die verslag doen van demonstraties tegen het corona-beleid werden regelmatig lastig gevallen. Ook internationaal is er veel aandacht voor bedreigingen van journalisten, bijvoorbeeld in resoluties van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa en het Europees Parlement van de Europese Unie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.