Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans over BNR Lobbypanel: ‘Nieuws duiden en uitleggen hoe het spel verloopt’

Elke maand schuift Arco Timmermans aan in de studio van BNR in Amsterdam voor het BNR Lobbypanel. De universitair hoofddocent bij het Instituut Bestuurskunde geeft zijn eigen visie op het nieuws op het snijvlak van politiek en ondernemerschap. Hoe komen beslissingen tot stand? Bij wie moet je zijn als je invloed wilt uitoefenen, hoe verloopt het spel? ‘Het is leuk om een boodschap helder over te brengen en erover in discussie te gaan.’

Arco Timmermans (rechts) met presentator Thomas van Zijl

Hoe ben je bij het lobbypanel terechtgekomen?

Timmermans: ‘Ik ben een aantal keren in diverse uitzendingen bij BNR geweest om mijn visie op de actualiteit te geven. Toen kwam ook een keer het lobbypanel voorbij en dat is uiteindelijk een maandelijks optreden geworden.’

Wat is voor jou de meerwaarde om aan het programma mee te werken?

‘Ik vind maatschappelijke dienstverlening, naast onderwijs en onderzoek, een belangrijke taak en leuk om te doen. Een boodschap helder overbrengen en erover in discussie gaan. Ik noem dat altijd de ‘So what’-vraag bij wetenschappelijke kennis stellen en er een antwoord op proberen te geven. Er is al zoveel kennis die wordt geproduceerd waar behalve een clubje academische fijnproevers niemand verder iets over hoort of mee doet en hierdoor is het voor een breder publiek toegankelijk.’

Jullie spreken over allerlei thema’s die in de actualiteit spelen. Draag je zelf onderwerpen aan of wordt alles door de redactie bepaald?

‘Er is altijd een voorbespreking, met ruimte voor een onderwerp voor de uitzending dat ik zelf aandraag. Los daarvan, is de functie van het Lobbypanel vooral om vanuit een eigen invalshoek op het nieuws in te gaan en de luisteraar te helpen dat nieuws te duiden. Hoe het spel verloopt, los van wat de knikkers zijn.’

Voor wie zijn de uitzendingen bedoeld, zou je studenten ook aanraden te gaan luisteren?

‘De uitzendingen zijn geschikt voor een breed publiek. Voor studenten ook zeker relevant omdat het net weer op een andere manier ook over hun studiestof gaat. Het is voor hen ook goed om te zien dat het over de praktijk gaat, niet alleen om de theorie.’

Uitzendingen

Hieronder de links naar de uitzendingen waarbij Arco Timmermans te gast was:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.