Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans bij BNR Lobbypanel over activisme van winkeliers en horecaondernemers

Arco Timmermans, bijzonder hoogleraar Public Affairs bij het Instituur Bestuurskunde, besprak op 10 maart of het een slimme zet is van winkeliers om naar de rechter te stappen om versoepelingen af te dwingen

Verschillende winkeliers hebben ervoor gekozen om de juridische weg te bewandelen en zo versoepelingen voor de sector af te dwingen. Timmermans zegt dat we dit vaker zien en dat de kans van slagen bijna volledig wordt bepaald door de koppeling van het belang van de sector in kwestie aan het algemeen maatschappelijk belang. Als het belang dus groter is dan alleen die van de branche, is de kans van slagen groter. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de rechter het kabinet een duwtje in de rug kan geven.

Avondklok

Rutte krijgt tegenwoordig vaak kritische vragen over de avondklok. Dit is gegrond in zijn eerdere uitspraken dat deze maatregel de eerste zou zijn die zou worden teruggedraaid. Timmermans zegt dat het dus logisch is dat dit heel de tijd terugkomt bij Rutte. De premier kan niet precies zeggen wat het effect van de maatregel is, dit is ook logisch omdat er veel factoren mee spelen. Maar de vraag is of het ‘baat het niet dan schaadt het niet’ idee nog klopt. Schaadt de maatregel nu niet teveel? Het verlengen van de maatregel draagt weer bij aan inconsistentie in het coronabeleid, zegt Timmermans. Dit heeft weer invloed op de legitimiteit van het beleid.

Luister hier het hele fragment

Het onderzoek van prof. dr. Arco Timmermans richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda en de rol van allerlei typen organisaties en groepen die hun belangen behartigen en daarbij coalities sluiten om sterker te staan. Bij dit onderzoek en onderwijs op het gebied van public affairs draait het ook om het bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en praktijk, door masterclasses, gastoptredens en commentaar op de actualiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.