Universiteit Leiden

nl en

Wim Voermans: lekken uit ministerraad is zeer ernstig

Deze week kwam de inhoud van de ministerraadnotulen via RTL Nieuws op straat te liggen. Een zeer ernstige zaak, volgens experts. Deze notulen zijn zo'n beetje het best bewaarde geheim in politiek Den Haag.

Wim Voermans

De inhoud van de ministerraadnotulen is geclassificeerd als 'zeer geheim', zegt hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans tegen de NOS. 'Daar hebben we afspraken over in Nederland.' 

Voermans vindt ook de inhoud van de onthullingen schokkend. Uit de notulen blijkt dat de ministerraad in 2019 bewust de Tweede Kamer niet de gewenste informatie wilde geven over de toeslagenaffaire. 'Als dit verhaal klopt, is het zeer ernstig. Ministers en staatssecretarissen staan onder de dure plicht om de Kamer volledig en juist te informeren. De tanden van de Kamer worden op deze manier getrokken: zonder informatie kan de Kamer niet controleren.'

Ook liet het verhaal zien hoe bewindslieden achter de schermen over Kamerleden spreken. Zo blijkt dat in de ministerraad werd geklaagd over CDA-Kamerlid Omtzigt. Het vertrouwen is zo geschaad, zegt Voermans. 'Het is maar het beste om het op tafel te gooien, bij wijze van hele grote uitzondering. We hebben het over de hoofdrolspelers van de formatie: Rutte, Kaag en Hoekstra. Daar krijgt de formatie mogelijk zo'n een enorme deuk van. Dit moet duidelijk worden.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.