Universiteit Leiden

nl en

'Ontwikkeling nieuw dorpenbeleid Barneveld geen slecht idee'

Meer zeggenschap voor de dorpen en dus meer autonomie voor de inwoners: dat is de kern van het nieuwe dorpenbeleid 2.0 dat de gemeente Barneveld op dit moment aan het ontwikkelen is. Hierdoor hoopt de gemeente de kloof tussen burger en overheid te verkleinen en inwoners meer betrokken te maken bij de gemeente. Het is alleen nog de vraag of dat met een nieuw beleid lukt.

Geerten Boogaard

De gemeente Barneveld telt negen kernen. Al die kernen hebben een heel andere visie en opvatting over het gemeentelijk beleid. De ontwikkeling van een nieuw dorpenbeleid voor de gemeente Barneveld is helemaal geen slecht idee, zegt bijzonder hoogleraar Decentrale Overheden Geerten Boogaard tegen Omroep Gelderland. Volgens hem is het goed dat de gemeente op deze manier de kloof tussen overheid en burger probeert te verkleinen. 'Zie het als een soort nieuwe strik om inspraak.'

Boogaard is hoogleraar decentrale overheid en heeft onderzoek gedaan naar lokale democratie. 'Je ziet dat veel 'fusiegemeenten' bezig zijn met een dorpenbeleid, maar dat elk van de gemeenten dat weer anders doet. In de kern komt het vaak wel op hetzelfde neer: hoeveel autonomie en zeggenschap willen we aparte dorpen geven. En daarnaast: hoeveel autonomie en zeggenschap kunnen de dorpen aan?' 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.