Universiteit Leiden

nl en

Wim Voermans: kabinet met vier partijen heeft een grotere overlevingskans dan met drie of vijf

Uit de historie blijkt dat een vierpartijenkabinet een langere houdbaarheidstermijn heeft dan een coalitie van drie partijen of van vijf partijen.

Wim Voermans

Dat zegt hoogleraar Staats- en Bestuursrecht in het radioprogramma Nieuws en Co. 'Een vierpartijenkabinet heeft een overlevingskans van 64 procent, een driepartijenkabinet heeft 59 procent kans de rit uit te zitten. En een kabinet met vijf patijen 54 procent. Het gebeurt overigens niet vaak dat een kabinet de rit uitzit, zegt Voermans. 'De gemiddelde duur van een kabinet is 2,5 jaar. Dus het valt reuze mee met die duurzaamheid.' 

Een formatie in twee stappen, zoals Rutte had voorgesteld, is volgens Voermans geen goed idee. 'Er moeten juist duidelijke politieke keuzes worden gemaakt.' En dan gaat het niet alleen over de vraag hoe zo goed mogelijk uit de coronacrisis te komen, maar ook over het doorhakken van knopen omtrent cruciale kwesties zoals de woningtekort, stikstof en het klimaat.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.