Universiteit Leiden

nl en

'Nederland moet meer doen als het van imago van belastingparadijs af wil'

Als Nederland de reputatie van belastingparadijs wil kwijtraken, moet het meer doen. Dat zegt hoogleraar Belastingrecht Jan van de Streek tegen de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg.

Jan van de Streek

Nederland heeft een van de laagste vennootschapsbelastingen van de Europese Unie en dat vergroot de reputatie van belastingparadijs. Het vennootschapsbelastingtarief van het land is 25 procent voor winsten van meer dan 200.000 euro.

Het kabinet probeert dat imago bij te stellen met onder meer de invoering van een bronbelasting op royalty's. Toch is het de vraag of dat voldoende is. Als Nederland serieus zijn belastingstelsel wil veranderen, moet het meer doen, zegt Van de Streek. Zo zou er een bronbelasting moeten komen voor dividend, een van de grootste geldstromen uit het land; de aftrekopties voor bedrijven moeten verminderen en er moet onderhandeld worden over enkele bilaterale belastingakkoorden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.