Universiteit Leiden

nl en

Jan Adriaanse in BNR-podcast: 'Succesvol ondernemerschap is altijd tijdelijk'

In de Ben Tiggelaar Podcast op BNR Nieuwsradio was hoogleraar Turnaround Management Jan Adriaanse te gast. Wat doe je als het mis dreigt te gaan met je bedrijf? Hoe red je de zaak (en jezelf)?

Jan Adriaanse

Ondernemerschap en nadenken over verandermanagement is iets dat in je dagelijkse werk en denken zou moeten zitten, zegt Jan Adriaanse in de podcast. 'De wereld verandert snel, zeker nu met covid-19 en de techniek verandert ook. Als het goed gaat met je bedrijf, moet je eigenlijk denken: dit is tijdelijk. Succes is een hypothese en die wordt een keer verworpen. Daar moet je altijd mee bezig zijn.'

Er is altijd iemand bezig om jouw businessmodel omver te werpen, stelt Adriaanse. 'Dat kan een kleine start-up zijn, maar ook een bestaande concurrent of een virus dat de wereld over gaat. Je moet jezelf altijd beschouwen als tijdelijk succesvol. Veel bedrijven die uiteindelijk failliet gaan, deden dat niet. Falen is de norm, zou je kunnen zeggen. Maar wat we zien in de media, zijn natuurlijk de succesverhalen. Er zou veel meer aandacht moeten zijn voor het voorkomen van falen.'

Paranoïde optimisme

Maar wat kun je als ondernemer dan doen om onheil te zien aankomen? 'Bedrijven zijn te veel gefixeerd op cijfers. Maar je moet ook kijken naar de trends en ontwikkelingen. Hoe reageren we op nieuwe spelers in onze bedrijfstak? Of denken we dat het allemaal wel goedkomt? Gunnen we de start-ups ook wat marktaandeel of vegen die ons dan straks van de kaart?'

Volgens Adriaanse is 'paranoïde opitimisme' de juiste houding. 'Die term heb ik geleend van de ceo die Nokia heeft gered van de ondergang. Nokia was eind jaren negentig hét mobieletelefoonbedrijf, maar het kwam in de problemen toen Apple opkwam. Uiteindelijk heeft Nokia een succesvolle turnaround gemaakt en de telefoondivisie verkocht. Het bedrijf heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. Dus als we vandaag succes hebben, moeten we altijd in het achterhoofd houden dat het tijdelijk is. Vandaar: paranoïde optimisme. Successen mag je vieren, maar kijk altijd over je schouder.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.