Universiteit Leiden

nl en

Data science helpt bij de schaatsrace om het goud

Goud winnen bij het schaatsen op de Olympische Spelen is niet alleen een kwestie van hard trainen, data science kan ook een handje helpen. Jeroen van der Eb van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) ontwikkelde hiervoor de meetschaats, waarmee hij onlangs de Nationale Sportinnovator Prijs van 50.000 euro won. Het Parool schreef er een artikel over.

Krachtverdeling

De meetschaats is een instrument onder de schaatsschoen dat met verschillende sensoren meet welke krachten er op de schaats worden uitgeoefend. ‘Op deze manier kunnen we precies zien hoe schaatsers de kracht op het ijs verdelen,’ legt Van der Eb uit. ‘In combinatie met andere data kunnen we zo bijvoorbeeld de slagfrequentie meten.’ 

De ideale schaatsslag

Een van de punten waar Van der Eb onderzoek naar doet is de ‘ideale schaatsslag’, de techniek die in de theorie de beste resultaten oplevert. Met de data van de meetschaats kan hij verder onderzoeken hoe deze ‘ideale schaatsslag’ eruit moet zien en schaatsers helpen hun techniek te verbeteren. Daarnaast moeten de data helpen om ook de schaatsen zelf te verbeteren. Van der Eb hoopt verder om het vermogen van de schaatsers te kunnen gaan meten, waarmee de trainingsintensiteit bepaalt kan worden. 

Goud?

Met de 50.000 euro kan Van der Eb het project voortzetten en de topschaatsers van Nederland met de meetschaats laten rijden. Of de meetschaats Nederland ook daadwerkelijk het goud op de volgende Olympische Spelen gaat opleveren, vindt Van der Eb moeilijk te zeggen. De uitkomsten van het project lijken in ieder geval hoopgevend: de meeste ontdekkingen blijven, vanwege de concurrentie, geheim. 

Het hele artikel is te lezen op de site van het Parool.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.