Universiteit Leiden

nl en

Peter Rodrigues: uitsluiten ‘veilige landers’ AZC Hardenberg onmogelijk

Huisvest Hardenberg nog vijf jaar asielzoekers of is het binnenkort einde verhaal? De gemeenteraad stelde recent één harde voorwaarde aan een langer verblijf: die overlastgevende kansloze asielzoekers, de zogeheten veiligelanders, moeten weg.

Hoogleraar Immigratierecht Peter Rodrigues van de Universiteit Leiden bevestigt dat de Hardenbergse eis een onmogelijke is. ,,Ik begrijp waar de terughoudendheid ten aanzien van overlastgevende veiligelanders vandaan komt, maar zie niet dat je op deze manier kunt selecteren, het is een ongerechtvaardigd onderscheid. Ook mensen uit deze zogeheten veilige landen kunnen terecht aanspraak maken op een verblijfsstatus. Bovendien gaat het om overlast van slechts een deel van deze mensen. Het middel is dus niet proportioneel.’’ 

Ondermijnen overlastgevende veiligelanders lokaal het draagvlak voor asielopvang? Rodrigues: ,,Ik heb geen onderzoek gedaan, maar het levert geen positieve bijdrage. Al gaat het om een relatief kleine groep. En ik heb het idee dat dat over het algemeen goed wordt gecommuniceerd.’’

Lees het volledige artikel in De Stentor

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.