Universiteit Leiden

nl en

'Wijze waarop handhavers geweld kunnen toepassen is een lastig vraagstuk'

Twee handhavers in Zoetermeer werden in oktober 2020 mishandeld bij een aanhouding. Ze liepen een gebroken arm en een hersenschudding op. Is een wapenstok de oplossing?

Jeroen ten Voorde

De boa is een vrij nieuw fenomeen, in tegenstelling tot de politie, zegt universitair hoofddocent strafrecht Jeroen ten Voorde in het Algemeen Dagblad. 'De wijze waarop handhavers geweld kunnen toepassen bij het uitoefenen van de bevoegdheden is een lastig vraagstuk. De politie is bewapend om de taak te kunnen uitvoeren. Geweld gebruiken is voor hen soms onvermijdelijk, bijvoorbeeld bij het aanhouden van een vuurwapengevaarlijk persoon.'

Dat is niet zo bij boa's. Ze kunnen niet worden gelijkgesteld aan de politie, zegt Ten Voorde. 'Hun bevoegdheden zijn minder vergaand. Dat neemt niet weg dat ik de vraag vanuit de boa's wel snap. Zij worden steeds meer verantwoordelijk voor handhaving van situaties waarbij de dreiging groter is. Daar zijn niet alle handhavers bekwaam in.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.