Universiteit Leiden

nl en

Leidse wetenschappers ondertekenen open brief aan premier Singapore

Een groep van 52 wetenschappers van over de hele wereld heeft in een open brief de Singaporese premier opgeroepen om de aangifte tegen het multimediale platform New Naratif in te trekken. Ook hoogleraar Adriaan Bedner (Van Vollenhoven Instituut) ondertekende de brief.

Adriaan Bedner

Het Singaporese ministerie van verkiezingszaken, dat direct onder premier Lee Hsien Loong valt, deed in september aangifte tegen New Naratif. Het onafhankelijke platform had volgens het ministerie de kieswet overtreden door afgelopen zomer tijdens de verkiezingscampagne een aantal betaalde Facebookadvertenties te verspreiden, schrijft The Independent. De oprichter van het platform, de historicus professor Thum Ping Tjin, werd opgepakt. De politie zou hem urenlang hebben ondervraagd en zijn telefoon en laptop in beslag hebben genomen.

De actie leidde tot protest onder wetenschappers die zijn gespecialiseerd in Zuidoost-Azië. In de open brief roepen ze de premier op om onder meer de kieswet te wijzigen en de mediavrijheid beter te beschermen. Volgens de ondertekenaars zijn de maatregelen van de regering onderdeel van systematische pogingen om de academische vrijheid in Singapore te beperken.

Adriaan Bedner is bijzonder hoogleraar Recht en Samenleving in Indonesië. Naast Bedner ondertekende ook de Leidse emeritus hoogleraar Geschiedenis van Indonesië Henk Schulte Nordholt de brief.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.