Universiteit Leiden

nl en

'Brief over opschorten uitleveren Poolse verdachten zorgelijk'

Poolse officieren van justitie mogen niet langer helpen bij het uitleveren van verdachten en veroordeelde criminelen aan Nederland.

Jannemieke Ouwerkerk

In een brief aan alle regionale afdelingen beveelt het hoofd van het Openbaar Ministerie 'een bijzonder grondige analyse te maken van Europese arrestatiebevelen van de Nederlandse autoriteiten op het bestaan van wettelijke gronden om deze te weigeren'. De Poolse OM-baas stelt dat Nederland nalaat 'het principe van wederzijds vertrouwen te respecteren'. De brief is een directe reactie op het feit dat Nederland afgelopen zomer het overdragen van verdachten aan Polen heeft opgeschort in afwachting van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

In NRC noemt hoogleraar Europees Strafrecht Jannemieke Ouwerkerk de brief 'zorgelijk'. Ze begrijpt dat de opschorting van overleveringen van verdachten aan Polen daar hoog wordt opgenomen. 'Maar waar de Nederlandse rechtbank juridische zorgen uit, maakt de Poolse officier van justitie er een politiek probleem van. Het is niet zijn taak om politiek te bedrijven, maar om strafbare feiten te onderzoeken. De internationale opsporing, vervolging en berechting van misdrijven, dat komt hierdoor in het geding.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.