Universiteit Leiden

nl en

Karwan Fatah-Black bij NPO Radio 1 en het NOS Journaal over de controverse omtrent de Gouden Koets

Dit jaar geen Gouden Koets met Prinsjesdag: het pas-gerestaureerde rijtuig zal (tijdelijk) tentoongesteld worden in het Amsterdam Museum. De vraag is of hij ooit nog zal worden gebruikt. Historicus Karwan Fatah-Black bespreekt de controverse omtrent de Gouden Koets bij ‘Met het oog op morgen’ en het NOS Journaal.

De Gouden Koets kwam de laatste jaren onder vuur te liggen vanwege verondersteld racisme op het zijpaneel 'Hulde der koloniën'. Op dit paneel is een Nederlandse maagd op een troon te zien, die wordt omringd door koloniale onderdanen die goederen brengen met grote onderdanigheid. De koets werd gemaakt in 1898, en volgens Fatah-Black was het paneel een middel om te laten zien wat voor een machtig wereldrijk Nederland was. Tegenwoordig kijken we op een andere manier tegen Nederland aan en daarom is het volgens de historicus ook een goed idee om de koets niet meer te gebruiken. 'Als je naar dat ene paneel kijkt, dan klopt dat niet meer met hoe we nu vinden dat Nederland in de wereld zou moeten staan.'
 

Meer weten?

De volledige aflevering van ‘Met het oog op morgen’ van Karwan Fatah-Black is terug te luisteren op de site van NPO Radio 1. Het fragment in het NOS Journaal is terug te kijken op NOS.nl (0:41 tot 6:57).
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.