Universiteit Leiden

nl en

Jaap de Jong bij KRO Pointer over ‘nieuwe’ woorden in de troonrede

Coronavirus, online, zorgpersoneel, klimaatcrisis: een paar van de 118 nieuwe woorden die in de jaarlijkse toespraak van de Koning op Prinsjesdag voor het eerst zijn uitgesproken. Hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media Jaap de Jong nam samen met het team van KRO Pointer de troonrede door.

De Jong vond de troonrede van dit jaar een ‘vakkundige toespraak’. Hij stelt: ‘Ik had eigenlijk gedacht: Nu komt de knaller op het eind. Maar die kwam niet. Ik voelde me op het einde niet opgetild. Dat paste bij een degelijke troonrede’. Een van de nieuwe woorden die het vaakst langs kwam, is natuurlijk ‘corona’. Dit woord werd 22 keer genoemd: opmerkelijk vaak, vindt De Jong. 

Ook andere dingen trokken de aandacht. Zo werd de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum besproken, terwijl normaal gesproken specifieke personen niet genoemd worden in de troonrede. Daarnaast vallen de zaken die niet worden genoemd ook op, zoals de vluchtelingencrisis in kamp Moria op Lesbos. ‘Reken maar dat daar links en rechts harde noten over worden gekraakt’, zegt De Jong.

Meer weten?

Het volledige artikel met Jaap de Jong is terug te lezen op de website van Pointer.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.