Universiteit Leiden

nl en

Wim Voermans: ongelijke behandeling niet altijd verkeerd

Ondernemers in de horeca keken met scheve gezichten naar de heropening van warenhuis De Bijenkorf in Amsterdam onlangs. Waarom mag de Bijenkorf wel weer open en veel horecagelegenheden nog niet?

Wim Voermans

Bij RTL Nieuws wordt aan hoogleraar Staats- en Bestursrecht Wim Voermans de vraagd gesteld of hier sprake is van ongelijke behandeling. 'Ongelijke behandeling treedt heel veel op, maar dat is in zichzelf nog niet verkeerd. Je kunt hele goede redenen hebben om ongelijke gevallen ook verschillend te behandelen als bestuur.'

'Als twee mensen een huis willen bouwen en de een krijgt een vergunning en de ander niet, is dat daarmee nog geen rechtsongelijkheid. De een kan bijvoorbeeld een bouwplan en tekening hebben ingediend dat wel binnen een ruimtelijk plan past en het plan van die ander juist niet. Pas als echt vergelijkbare gevallen, volgens dezelfde criteria zonder goede reden ongelijk worden behandeld zeggen we dat er rechtsongelijkheid is – en zo'n rechtsongelijk besluit kan worden teruggedraaid door de rechter.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.