Universiteit Leiden

nl en

Wim Voermans over beperkt demonstratierecht boeren

De veiligheidsregio's van de drie noordelijke provincies hebben onlangs een verbod op demonstraties met tractoren en ander zwaar landbouwmaterieel afgekondigd. Desalniettemin werden bij de laatste protestacties toch arrestaties verricht, omdat sommige boeren het verbod niet naleefden. De actievoerende boeren menen dat een van de grondrechten, het recht op demonstratie, ze wordt ontnomen. Je mag in Nederland echter nooit de wet overtreden met een van jouw grondrechten.

De huidige boerenprotesten kenmerken zich door het inzetten van zwaar materieel en worden met de dag grimmiger en almaar gevaarlijker. De gevolgen worden echter steeds ontwrichtender voor verkeer en economie.
Volgens Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht spelen de boeren met de ‘macht der feiten. Probeer maar eens een John Deere-trekker van drie meter hoog weg te duwen met je politiebusje.’
De Wet openbare manifestaties staat een verbod toe als veiligheid van het verkeer in het geding is, als er wanordelijkheden dreigen of de gezondheid van mensen in gevaar komt. Met het verbod van de noordelijke veiligheidsrisico’s zijn demonstraties met landbouwvoertuigen in een klap strafbaar.

Lees het volledige artikel in de Leeuwarder Courant

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.