Universiteit Leiden

nl en

Maikel Kuijpers bij Uit de Ivoren Toren over de kennis van vakmanschap

De samenleving staat op een cruciaal punt. We zijn als samenleving aan het beseffen dat waar we mee bezig zijn, eigenlijk niet werkt of ook wel niet houdbaar is. Maar hoe kan archeologie helpen om te bepalen waar we als samenleving naartoe gaan?

Maikel Kuijpers, Universitair docent aan de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden, benoemt dat onze relatie met materialen onhoudbaar is. ‘Als archeoloog ben je veel bezig met de relatie mens en materiaal en op dit moment zie je dat die relatie onhoudbaar is geworden. Hier komen twee vragen uit voort: Hoe zijn we als samenleving op dit punt gekomen? En; zijn er alternatieven?’ Voor de antwoorden bij beide vragen kom je snel uit bij de geschiedenis en archeologie. Eén van de antwoorden vind Kuijpers in het vakmanschap. ‘Tijdens mijn PhD wilde ik begrijpen wat er gebeurd als er een nieuw materiaal in de samenleving komt en hoe mensen in staat zijn om kennis over het nieuwe materiaal te vergaren. In de bronstijd kwamen mensen er achter dat koper en tin samen brons maakt. Hier was geen wetenschappelijke kennis over, dus hoe kwam men hier achter? Daarom ben ik nieuwsgierig geworden naar de kennis van ambachten en vakmanschap.’  

Luister het volledige fragment op de website van Uit de Ivoren Toren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.