Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans op BNR Nieuwsradio over de luchtvaartsector en staatssteun

In de trein worden alle preventiemaatregelen rondom corona nog sterk gehandhaafd. In de luchtvaartsector lijkt het alsof deze maatregelen die wel in de trein gelden, niet meer van toepassing zijn op de luchtvaartsector. Heeft de luchtvaartsector dan teveel macht?

Arco Timmermans, Bijzonder Hoogleraar Public Affairs aan het instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden, noemt het opmerkelijk dat de regels in de luchtvaartsector zijn versoepeld. ‘Gisteren zat ik in de trein met een mondkapje, waarbij de dichtstbijzijnde passagier vijftien meter achter mij zat. In de luchtvaartsector zie je dat de regels heel snel zijn versoepeld. Zo is de anderhalve meter regel niet van toepassing in een vliegtuig. Voor mij laat dit zien dat de grip van de luchtvaartsector heel sterk is op de minister in Nederland. Uiteraard zijn er nu problemen in de luchtvaartsector, maar de snelheid waarmee de uitzonderingen in de luchtvaart worden doorgevoerd verbaasd mij.’

Lobby

Wereldwijd lijken de brancheverenigingen van de luchtvaart er steeds in te slagen om enorm veel invloed te hebben beleidsbeslissingen. ‘Ongeveer vier weken geleden is er nieuwe luchtvaartnota ingevoerd in Nederland. Veel deskundigen vinden het een gemiste kans om in deze nota de verduurzaming in de luchtvaart niet door te voeren’ zegt Timmermans. ‘Er lijken steeds weer uitzonderingen te worden gemaakt voor de luchtvaarsector. Dat vind ik apart en moeilijk te verkopen aan andere sectoren.’  

Luister het volledige fragment op BNR Nieuwsradio
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.