Universiteit Leiden

nl en

Peter Verstraten bij NPO Radio 1 over roken in films

Vroeger was een sigaret opsteken in de woonkamer nog heel normaal. Tegenwoordig weten we meer over de schadelijke gevolgen hiervan, waardoor steeds minder mensen roken. Opmerkelijk genoeg wordt er in films en series als Mad Men en Stranger Things nog heel wat ‘weggepaft’. Filmwetenschapper Peter Verstraten vertelt in de uitzending van het radioprogramma ‘Fris!’ van Radio 1 over waarom er nog steeds zoveel gerookt wordt in films.

Verstraten stelt dat roken in films een belangrijke vertelfunctie heeft. Dit was vroeger al zo, in de tijd van strenge mediacodes. Zo mochten er bijvoorbeeld geen expliciete seksuele handelingen vertoond worden, waardoor roken in de slaapkamer een metafoor werd voor seks. Verder helpt het bij het ‘inkleuren’ van een personage: het zijn vaak de rebelse, stoere personen die roken. Verstraten geeft ook aan dat vroeger de tabaksindustrie vaak betrokken was bij filmproductie. Zij konden bepalen wanneer en hoe vaak een personage rookt in de film, wat natuurlijk ook weer mooie reclame voor hen was. Ook tegenwoordig is er een verband zichtbaar tussen het verschijnen van films met rokende (hoofd)personages en stijgingen in de verkoop van sigaretten.

De volledige uitzending van Fris! met Peter Verstraten is terug te luisteren op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.