Universiteit Leiden

nl en

Noodverordening prevaleert bij groot maatschappelijk belang boven demonstratierecht

Bij de demonstratie tegen racisme, die onlangs in Amsterdam plaatsvond, had burgemeester Halsema volgens Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht kunnen en moeten ingrijpen. Vanwege het grote maatschappelijke belang, de gezondheid, prevaleert de noodverordening in dit geval boven het demonstratierecht.

Haar optreden getuigt van weinig fantasie en daadkracht aldus Voermans in Dagblad Trouw. Met lede ogen zag Voermans aan hoe Halsema omringd door duizenden mensen niet ingreep. Een majeure fout met mogelijke grote gevolgen voor de gezondheid. Het recht op demonstratie is in de grondwet verankerd, maar de wet schrijft ook voor dat het demonstratierecht beperkt kan worden door de noodverordening.

De noodverordening is immers nog altijd van kracht en schrijft voor dat mensen 1,5 meter afstand moeten houden in verband met Covid19. Halsema gaf deze week in een brief aan de gemeenteraad toe dat de beelden van de drukte pijnlijk waren voor de mensen die zich wel aan de Covid-restricties hebben gehouden. Zij wijt het gebrek aan handhaving aan een slechte informatiepositie. De demonstratie was echter aangemeld bij de gemeente. Als burgemeester had zij de mogelijkheid dit goed te monitoren zegt Voermans. Ook de reacties op social media gaven een indicatie.

Lees het volledige Trouw artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.