Universiteit Leiden

nl en

Martijn Manders in Trouw over VOC scheepswrakken aan de Taiwanese kust

Volgens Taiwanese historici liggen voor de kust van Taiwan scheepswrakken van de VOC. Echter heeft niemand in Taiwan nog aanstalten gemaakt om dit te onderzoeken, terwijl deze scheepswrakken voor Taiwan een welkome bevestiging van de eigen geschiedenis zouden zijn.

Deze scheepswrakken zouden in het moerasgebied liggen van het Taijiang National Park. In 2016 ontdekten archeologen met sonarapparatuur vier schepen. Boten van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), de omstreden Nederlandse trots, zonken hier meer dan drie eeuwen geleden en ze liggen er nog steeds, zeggen Taiwanese historici. ‘Uit geofysisch onderzoek blijkt inderdaad dat er verstoringen in de bodem zijn’, zegt Martijn Manders, Universitair hoofddocent aan de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden, na bestudering van een rapport van professor Wang Yu. ‘Uit boringen blijkt bovendien dat er iets van hout in de bodem zit. Het kúnnen schepen zijn, maar ik zie geen bewijs van leeftijd of afkomst. Het is koffiedik kijken. Onderwateronderzoek zou een volgende stap kunnen zijn.’

Wishful thinking

Manders noemt het wishful thinking dat wat er in het eerste onderzoek gevonden is, ook echt een VOC-schip is. ‘Er ligt wel iets, maar we weten niet wat precies. Nederlandse schepen waren te groot om zo dichtbij de kust te komen. Daar voeren vooral Chinese jonken.’

Lees het volledige artikel op de website van Trouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.