Universiteit Leiden

nl en

Iedereen kan berichten van bestuurders opvragen, maar het gebeurt weinig

Een app-ruzie tussen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) en minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) over de drukbezochte demonstratie tegen politiegeweld, werd later gepubliceerd door het ministerie van Justitie.

Wim Voermans

Het komt maar heel weinig voor dat buitenstaanders meelezen met bestuurders. Tot begin 2019 werd appverkeer tussen bestuurders als geheim beschouwd. De Raad van State oordeelde in maart van dat jaar dat appjes en sms'jes ook onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vallen. Iedereen in Nederland kan sindsdien berichten opvragen van ministers en burgemeesters.

Toch gebeurt dat maar heel weinig, zegt hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans in NRC. Er is volgens hem een grijs gebied waarin het onduidelijk is of en hoe app-berichten worden opgeslagen. Gevoelige communicatie vindt vaak plaats in afgeschermde kanalen die je makkelijk leeg kunt maken, zegt Voermans. Vaak komt een ministerie met het argument dat bepaalde berichten gewist zijn of onvindbaar. 'Het is aan de verzoeker om bij de rechter aan te tonen dat die berichten er nog zijn. Dat is als Godsbewijs vinden: onmogelijk.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.