Universiteit Leiden

nl en

Denk niet wit, denk niet zwart maar... hoe dan?

De antiracismedemonstraties brengen discriminatie en ongelijkheid weer scherp onder de aandacht, ook in Nederland. Werkgevers, gemeenten en universiteiten zeggen iets aan diversiteit te willen doen, maar echte verandering blijkt ingewikkeld en lastig. ‘Er is haast bij, jongeren zijn gespreksmoe.’ Carel Stolker, Rector Magnificus van Universiteit Leiden, en Saniye Çelik, CPL opleider bij Universiteit Leiden (Centre for Professional Learning) gaven hun reactie in het FD.

Carel Stolker, rector magnificus van de Universiteit Leiden, noemt de oplaaiende discussie over racisme een wake-upcall. ‘Wij blijven achter als het gaat om culturele diversiteit in onze organisatie.’ Als voorbeeld noemt hij het Afrika Studiecentrum van de universiteit. Daar wordt hard gewerkt aan het aantrekken van Afrikaanse onderzoekers, maar zijn veruit de meeste hoogleraren nog wit. ‘We moeten meer naar interculturele diversiteit kijken. Dat wordt een nieuwe fase. Dit debat laat mij zien dat daar meer aandacht voor moet komen.’

Volgens Saniye Çelik, CPL opleider bij Universiteit Leiden, is haast geboden: ‘Je ziet dat veel jonge mensen, niet alleen van kleur, maar ook de Sandra’s en Hansen nu opstaan en roepen: dit moet stoppen. Zij zijn gespreksmoe.’ Er moet snel iets veranderen, vindt Çelik. Als het aan haar ligt, krijgt het thema een vaste plek in het onderwijs, op alle niveaus. ‘Discriminatie
en racisme zit in de hoofden en harten van mensen. Wil je dat veranderen, moet je ermee aan de slag. Het onderwijs moet daar actief bij helpen.’

Lees hier het hele artikel. 

Illustratie: Rhonald Blommestijn voor het FD

Diversiteit staat steeds vaker hoog op de agenda van publieke organisaties. Zij willen graag diversiteit en inclusiviteit bevorderen, maar in de praktijk blijkt dat een moeizaam karwei te zijn. Hoe bereid je mensen voor op de veranderende samenleving? Hoe stimuleer je een inclusieve cultuur in de organisatie? En hoe houd je deze in stand?

Meer informatie hierover? Schrijf je in voor de leergang Diversiteit & Inclusie. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.