Universiteit Leiden

nl en

Peter Verstraten op Radio 1 over de duistere kant van Hollywood

Het programma ‘Wat het daglicht niet verdragen kan’ van NPO Radio 1 kijkt elke week naar de donkere kant van de actualiteit en maatschappij. In de aflevering van zondag 10 mei was filmwetenschapper Peter Verstraten te gast. Verstraten sprak in de uitzending over de zevendelige Netflixserie ‘Hollywood’ die gaat over de over de duistere weg naar de top vol met homofobie, racisme en machtsmisbruik in de jaren 50.

In de serie volgen we een groep acteurs en filmmakers die het eind jaren 40 probeert te maken in Hollywood. Filmstudio’s hadden in die tijd enorm veel macht omdat ze niet alleen de films maakten, maar ook omdat ze voor distributie zorgden en konden bepalen waar de films vertoond zouden worden. Verstraten omschrijft de serie als een soort ‘wat-als scenario’: als de mensen die bij de filmstudio’s werkten ruimdenkender waren geweest, was het dan bijvoorbeeld mogelijk geweest voor zwarte mensen om ruim baan in de film te krijgen? Hij stelt dat dit scenario zeer onrealistisch zou zijn geweest voor de tijd waarin de serie zich afspeelt, juist door het machtssysteem van de filmindustrie . Volgens Verstraten is het, als je eenmaal in zo’n systeem zit, heel lastig is om er uit te stappen. Dit komt mede omdat mensen een bepaalde machtspositie krijgen en deze macht niet per se gebruiken om de situatie voor anderen te veranderen, aangezien dit ook hun eigen positie zou kunnen aantasten.


Luister de volledige uitzending met Peter Verstraten terug op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.