Universiteit Leiden

nl en

'Online surveilleren mag als het aantoonbaar niet anders kan'

Wees terughoudend met online surveilleren bij tentamens. Die oproep doen jongerenorganisaties in een brief aan mbo’s, hbo’s en universiteiten.

Gerrit-Jan Zwenne

In Het Parool stelt hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne dat de jongeren een punt hebben. 'Online surveilleren mag worden gebruikt als het aantoonbaar niet anders kan. Iedereen heeft namelijk recht op privacy. Alleen bij een goede reden kan daarop inbreuk worden gemaakt.'

In sommige opzichten kan een alternatief minder aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld dat studenten een stuk moeten reizen naar een plek waar de toets wordt afgenomen. Kiest de student toch voor het tentamen, of bestaat er simpelweg geen alternatief, dan moet de school duidelijk zijn over wat met de gegevens van de student gebeurt. 'De privacywet verlangt dat je van tevoren bekendmaakt welke gegevens je gaat verwerken en hoe je dat doet.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.