Universiteit Leiden

nl en

'Kamer kan hooguit een maand vooruit met videovergaderingen'

De Tweede Kamer gaat videovergaderingen invoeren en wil ook de mogelijkheden vergroten om tijdens de 'intelligente lockdown' toch fysiek te vergaderen. Het strenge vergaderbeleid wordt daarmee iets versoepeld.

Wim Voermans

Het strenge vergaderbeleid komt door artikel 67 in de Grondwet: 'De Kamers mogen alleen beraadslagen of besluiten (...) indien meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden ter vergadering aanwezig is.' Dat betekent dat minstens 76 Kamerleden de presentielijst moeten komen tekenen.

'Dat je nu tegen de Grondwet aanloopt, was te voorzien', zegt hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans in de Volkskrant. 'Wat nu gemist wordt, is de liturgische functie van het beraadslagen. Videoconferenties zijn geen alternatief. Dan kun je elkaar niet echt in de ogen kijken. Emoties spelen ook een rol in het debat. Je kunt het als Kamer op deze manier een maandje doen. Maar duurt dit drie maanden, dan wordt het problematisch.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.