Universiteit Leiden

nl en

Gerrit-Jan Zwenne bij BNR Nieuwsradio over datalek bij Transavia

Eind februari meldde Transavia dat iemand toegang heeft gehad tot de gegevens van 80.000 passagiers. De luchtvaartmaatschappij ontdekte 'dat er ongewenst toegang is geweest tot een mailbox'.

Gerrit-Jan Zwenne

Dat is verontrustend, zegt hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne bij BNR Nieuwsradio. 'Ik stond er wel van te kijken, dat er zo veel gegevens in een inbox zitten die kennelijk niet zo goed beveiligd was.'

De passagiersgegevens werden dus kennelijk uitgewisseld via e-mail en dat maakt het probleem mogelijk nog groter, zegt Zwenne. 'Naast een inbox is er dus mogelijk nog een 'sent items'-box waar ook mails in zitten. En misschien is er nog veel meer en dat is verontrustend. Het mailen van klantgegevens is niet de meest veilige manier. Dat kan veel veiliger.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.