Universiteit Leiden

nl en

Voermans en Waling over de gemeentelijke herindeling in Grave

Een strijd tussen herindelers en stadhouders speelt momenteel bij de herindeling in de Graafse gemeenteraad. De kwestie is inmiddels een martelgang geworden. De gedachte dat grotere gemeenten beter voor hun burgers kunnen zorgen en kostenbesparingen opleveren spreken Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht en Geerten Waling, onderzoeker Politieke Legitimiteit tegen.

De afgelopen decennia vonden veel herindelingen van gemeenten plaats. In 1950 telde Nederland nog 1000 gemeenten; nu zijn het er nog 355.
Volgens Voermans en Waling worden de voordelen van grotere gemeenten schromelijk overschat. Beiden vragen zich af waarom we het dan toch blijven doen: Inwoners willen het niet, het levert niets op. En toch vinden veel bestuurders nog steeds dat het niet opschiet met de schaalvergroting. Het is een soort dogma geworden. Een geloof. Ook zijn zij van mening dat herindelingen schadelijk zijn voor de democratie. Veel burgers verliezen het vertrouwen in de politiek en keren zich af van de democratie. De burger is de grote verliezer.


Lees het volledige artikel in Arenalokaal.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.