Universiteit Leiden

nl en

'Mogelijk al afspraken gemaakt over uitlevering Saïd R.'

Mocromaffia-kopstuk Saïd R. is opgepakt in Colombia. Hij raakte bij zijn aanhouding lichtgewond. Eerder werd Ridouan T., een ander kopstuk, al opgepakt in Dubai.

Jannemieke Ouwerkerk

Het is niet bekend wanneer en hoe R. naar Nederland zal komen. Hij heeft nog geen advocaat in Nederland en bovendien heeft Nederland geen uitleveringsverdrag met Colombia. 

Op de achtergrond is waarschijnlijk wel al gesproken over de uitlevering van R., zegt hoogleraar Europees strafrecht Jannemieke Ouwerkerk in de Volkskrant. 'Met zo'n grote gecoördineerde actie waarbij meerdere partijen betrokken zijn, is het waarschijnlijk dat er ook al afspraken zijn gemaakt over eventuele uitlevering.'

Veel gebeurt achter de schermen. 'Maar als er geen bestaande overeenkomsten zijn, kunnen staten altijd ad hoc afspraken maken. Uiteindelijk heeft Colombia er ook belang bij om een gevaarlijke crimineel uit te leveren.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.