Universiteit Leiden

nl en

Remco Breuker op NPO Radio 1 over escalatie patstelling Washington Seoul

President Trump wil meer geld zien van Seoul voor de militaire bijdrage van zijn land, maar zijn Zuid-Koreaanse gesprekspartners geven niet thuis. En dus dreigen duizenden Zuid-Koreaanse werknemers weggestuurd te worden en hangt de toekomstige militaire samenwerking tussen beide landen aan een zijden draadje. Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker reageert op NPO Radio 1.

Het Pentagon heeft woensdag 29 januari 9000 werknemers op de Amerikaanse legerbasis in Zuid-Korea verteld dat ze binnenkort met onbetaald verlof moeten. Het gaat hierbij niet alleen om militairen, maar ook om personeel in bijvoorbeeld de restaurants en wasserettes op de basis. Over de Amerikaanse steun aan Zuid-Korea vertelt Breuker dat deze oorspronkelijk bedoeld was om Noord-Korea op afstand te houden, maar dat dit ook een duidelijke fysieke manifestatie van macht is. “Amerika zag Oost-Azië – zeker Japan en Zuid-Korea - als eigen invloedsgebied.”

Deze landen hebben meerdere keren met elkaar rond de tafel gezeten om over de kosten van deze steun te spreken, maar ze komen er nog steeds niet uit. Breuker: “Er spelen verschillende dingen op de achtergrond. Apart is dat Trump het alleen maar verkoopt als een dienst die Amerika verleend aan Zuid-Korea. Tegelijkertijd is de aanwezigheid van Amerika in Zuid-Korea natuurlijk voor hen zelf heel goed: het maakt zakendoen makkelijker en het geeft hen meer invloed.” Ook de positie van beide landen ten opzichte van Noord-Korea speelt mee.

Meer weten?

Luister het hele gesprek terug op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.