Universiteit Leiden

nl en

'Kamervoorzitter heeft gelijk met kritiek op kabinet'

Kamervoorzitter Khadija Arib is helemaal klaar met de manier waarop het kabinet omgaat met de informatievoorziening aan de Tweede Kamer. In een brief aan premier Rutte noemt Arib deze werkwijze van het kabinet 'ongewenst, zo niet onaanvaardbaar'.

Wim Voermans

Arib haalt als voorbeeld aan dat journalisten vanuit departementen worden benaderd met nieuws, nog voordat de beleidsstukken en Kamerbrieven naar de Tweede Kamer zijn verstuurd.

Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans vindt dat Arib helemaal gelijk heeft, maar noemt de ingreep van Arib bijzonder.  'Arib staat op namens de hele Kamer en zegt: "Meneer Rutte, u gaat te ver." Dit is vrij uniek', zegt Voermans tegen Nu.nl.

Voermans zag de informatiepositie van de Kamer de afgelopen drie kabinetten steeds slechter worden. 'Constitutioneel spelbederf. Als regering moet je de houding hebben dat je informatie wil delen met het parlement. De Tweede Kamer is geen hindernis, de Kamerleden zijn onze volksvertegenwoordigers die namens ons controleren en namens ons spreken.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.