Universiteit Leiden

nl en

Informatiehuishouding overheid niet op orde

"Kamerleden moeten hard op de deur bonzen om informatie te kunnen krijgen", zegt Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht. Een voorbeeld zijn de debatten met de inmiddels afgetreden staatssecretaris Menno Snel over de toeslagen-affaire.

Behoefte aan transparantie

De informatie aan de Tweede Kamer is niet altijd een voorbeeld van transparantie. Kamerleden worden regelmatig in het ongewisse gelaten. Daar zijn twee redenen voor: ten eerste willen kabinetsleden geen 'pottenkijkers' en houden ze informatie achter, of ze geven die mondjesmaat. Vaak is dit het geval als kabinetten bestaan uit kleine meerderheden waar besluiten moeizaam tot stand komen.
Ten tweede beschikken ministers en staatssecretarissen vaak zelf niet over alle informatie omdat ze de archieven niet op orde hebben. En de informatie die ze zelf zelf niet hebben, kunnen ze ook niet doorgeven.

Wantrouwen burgers in de overheid

Door maar ten dele informatie te verstrekken denkt de burger, volgens Voermans, dat de overheid iets te verbergen heeft. "Het voedt het wantrouwen van burgers in de overheid." En het wordt erger, legt Voermans uit. "Er begint nu een houding te ontstaan bij ministers en staatssecretarissen minder antwoord te geven, omdat ze de informatie niet kunnen vinden, en denken dat ze ermee kunnen wegkomen, dat is wel een punt."

Lees het volledige artikel van EenVandaag

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.