Universiteit Leiden

nl en

Michael Klos en Tarlach McGonagle over zwartepietendiscussie op sociale media

In november schorste Instagram de pagina van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Volgens de actiegroep hebben tegenstanders het profiel gerapporteerd om hen dwars te zitten.

De Leidse wetenschappers Michael Klos en Tarlach McGonagle worden daarover ondervraagd door NU.nl

'Het blijft speculeren wat er precies is gebeurd nu Facebook zo weinig informatie geeft', zegt Michael Klos. 'Het kan bijvoorbeeld zijn voorgevallen dat een moderator de Nederlandse taal niet sprak, de zwartepietendiscussie niet kende of de Instagram-pagina verkeerd interpreteerde'

De platformen zijn terughoudend om content offline te halen, vindt McGonagle. Het moeilijke is dat sommige dingen zoals haatzaaien of erg negatieve stereotypen niet eenduidig gedefinieerd zijn in het internationale of Europese recht. Ze verschuilen zich nu nog achter een rookgordijn van hun eigen voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.