Universiteit Leiden

nl en

'Proportionaliteit is leidend bij gebruik persoonsgegevens door werkgevers'

De NRC schrijft over zorgen onder het personeel van chemiebedrijf Vopak, omdat het bedrijf een vergaand volgsysteem wil invoeren bij het personeel.

Gerrit-Jan Zwenne

Vopak wil een test gaan uitvoeren op een van de terminallocaties, waarbij werknemers worden gevolgd met een elektronische pas. Het doel van de test is om te kijken of dit kan bijdragen aan de veiligheid. Zo weet de werkgever bijvoorbeeld waar en op welke hoogte de werknemer zich bevindt, wat belangrijk kan zijn bij het werken in opslagtanks. Ook de lichaamshouding wordt geregistreerd. Ligt er iemand op de grond, dan kan er gevaar zijn en gaat er een alarm af.

Hoever mogen werkgevers gaan met het volgen van het personeel? 'Proportionaliteit is leidend bij de afweging om persoonsgegevens van werknemers te mogen gebruiken', zegt hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne in de NRC. Het bedrijf in kwestie moet een duidelijk belang hebben om het personeel te volgen, zegt hij. 'Voor het volgen van ambulancepersoneel ligt dat meer voor de hand dan bij werknemers van een supermarkt. Een ambulance moet je zo snel mogelijk naar de locatie van het ongeval sturen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.