Universiteit Leiden

nl en

'Niets is zo speciaal aan menselijke intelligentie, dat het niet nagebootst kan worden in machines'

Hoe realistisch is de mogelijkheid dat computers in de toekomst voor ons beslissingen nemen? Holger Hoos, hoogleraar Machine Learning, geeft zijn mening over de toekomst van kunstmatige intelligentie in het televisieprogramma 'De toekomst is fantastisch' op NPO3.

Machine-learning revolution

'Kunstmatige Intelligentie is wat nodig is om machines te laten uitblinken in taken die menselijke intelligentie vereisen. Programmeerregels alleen zijn niet voldoende. Toen ze zich dat in het verleden realiseerden, gaven ze machines de mogelijkheid om te leren van eerder uitgevoerde taken, waardoor ze zichzelf konden optimaliseren. Iets wat ik de machine-learning revolution noem: de overgang van het programmeren van een machine, naar een machine die, gedeeltelijk, zichzelf programmeert. Zo kun je een menselijke grootmeester verslaan.'

'Dus als we ervoor kiezen om Kunstmatige Intelligentie in ons leven toe te laten, zal het alles kunnen doen, of zo goed als alles. Niets is zo bijzonder aan de menselijke intelligentie, dat het niet in een machine kan worden nagebootst.'

Bekijk de volledige aflevering van ‘De toekomst is fantastisch’.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.