Universiteit Leiden

nl en

'Burgemeester kan niet aftreden zonder debat, maar ik begrijp dit wel'

Pauline Krikke trad af als burgemeester van Den Haag en dat maakte ze bekend op Instagram. Krikke was onder vuur komen te liggen na harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het uit de hand gelopen vreugdevuur in Scheveningen.

Wim Voermans

Aftreden zonder debat in de gemeenteraad gaat in tegen de ongeschreven regels, zegt hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans in Trouw. 'Er is een soort grens: een burgemeester kan niet opstappen zonder een debat over de feiten en zich te verantwoorden.' Toch kan hij zich enigszins voorstellen dat Krikke het debat aan zich voorbij laat gaan. 'Ik snap dat Krikke ervoor past om een paar uur op haar kop te krijgen.'

In de video op Instagram geeft ze niet toe dat ze fouten heeft gemaakt en dat leidde tot gefronste wenkbrauwen. 'Tja, wat zeg je dan?', zegt Voermans. 'Wat willen we nou horen? Dat ze zegt: ik heb er een potje van gemaakt? Heel begrijpelijk dat ze dat niet doet. Als je de eer aan jezelf houdt, wil je letterlijk de eer aan jezelf houden. Gracieus in de coulissen verdwijnen, dat is wat ze doet.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.