Universiteit Leiden

nl en

Wat doet stress met de besluitvaardigheid van ondernemers?

Waarom komen bedrijven in crisissituaties terecht? En wat valt er nog te redden als er eenmaal sprake is van een crisis? In Financieel Management, een vakblad voor controllers en financieel managers, vertelt hoogleraar Turnaround Management Jan Adriaanse over zijn onderzoek naar faillissementen.

Jan Adriaanse

In zijn onderzoeksteam zitten ook psychologen, legt hij uit. 'Want werknemers van een bedrijf in turnaround vinden psychische veiligheid belangrijk. En wat doet stress eigenlijk met de besluitvaardigheid van ondernemers? Simulariteit speelt soms een rol, onbewust geloof je iemand. Of juist niet.'

Adriaanse wijst op een onderzoek naar de redenen waarom bankiers in het bijzonder beheer bepaalde kredieten opzegden. 'Daar bleek sprake te zijn van een vorm van vooringenomenheid. Een soort onbewuste waarneming. "Als ik me niet met de kredietnemer kan vereenzelvigen, dan stop ik".'

Lees hier het hele artikel.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.