Universiteit Leiden

nl en

Remco Breuker bij BNR over het conflict tussen Zuid-Korea en Japan

Zuid-Korea en Japan maken al maandenlang ruzie over handel en uitwisseling van geheime inlichtingen. De gemoederen lopen steeds hoger op, mede door de sentimenten uit het koloniale verleden van beide landen. Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies, gaat bij BNR in op de situatie.

Het conflict tussen de twee Aziatische landen draait om het schrappen van Zuid-Korea van de witte lijst door Japan. Hierdoor gaat de uitvoer van producten niet automatisch en is iedere keer ministeriële toestemming nodig. Japan schrapte Zuid-Korea van de lijst omdat een Zuid-Koreaanse rechter heeft geoordeeld dat Japan nog lang niet alles in het werk heeft gesteld om Koreaanse slachtoffers van de Japanse bezetting tussen 1910 en 1945 te compenseren.

Het zijn de oude sentimenten die het handelsconflict groter maken. Breuker: ‘Zuid-Koreaanse regeringen hebben vanaf de jaren ‘60 altijd gebruik gemaakt van anti-Japanse gevoelens om verkozen te worden. Het is nu zelfs zo ver, dat de huidige president Moon Jae-in, heeft gezegd dat ze niet nog een keer gaan verliezen van Japan, refererend naar de koloniale periode.’

Het lijkt erop dat, in tegenstelling tot eerdere conflicten tussen Japan en Zuid-Korea, de Verenigde Staten zich deze keer afzijdig houdt als bemiddelaar. China hoopt hiervan te profiteren en verder te bouwen aan een groot nieuwe machtsblok met Noord- en Zuid-Korea. ‘Het zou kunnen dat Zuid-Korea van partner gaat wisselen en China de belangrijkste economische en militaire partner gaat worden’, aldus Breuker.

Meer weten?
Luister de hele podcast hier terug

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.