Universiteit Leiden

nl en

Marlou Schrover bij NTR over vreemdelingen in Nederland begin twintigste eeuw

Aan het begin van de twintigste eeuw kwamen diverse groepen vreemdelingen naar Nederland. Wie waren deze mensen en hoe reageerde men toen op de toestroom van deze groepen? Marlou Schrover, hoogleraar migratiegeschiedenis, gaat hierop in bij een uitzending van NTR Een Bezeten Wereld.

Chinezen, Duitsers, Belgen en Surinamers, allemaal hadden ze aan het begin van de vorige eeuw een reden om naar Nederland te komen. Chinezen gingen werken als havenarbeider, Belgen waren op de vlucht voor de Eerste Wereldoorlog, Duitse vrouwen zorgden ervoor dat het tekort aan dienstbodes in Nederland werd opgevuld en Surinamers waren werkzaam als (jazz)muzikant in de amusementsindustrie.

In de jaren dertig kwam daar nog een andere groep bij: (Duitse) joden die op vlucht waren voor het regime van Adolf Hitler. Zij werden in eerste instantie zeer gastvrij ontvangen, maar na de Kristallnacht in 1938 veranderde dat beeld. Schrover: ‘Nederland was herstellende van de economische crisis. De Nederlandse overheid was bang dat zij ten laste van de staatskas zouden komen en dat dit de armoede zou versterken. Er kwamen meer restricties op migratie van joodse vluchtelingen uit Duitsland. De grens ging dicht voor joden.’

Meer weten?

Bekijk hier de gehele uitzending van Een Bezeten Wereld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.