Universiteit Leiden

nl en

Jan Crijns: kroongetuigen zien vaak geen andere mogelijkheid meer

Hoe veilig zijn kroongetuigen, nadat zij van justitie een nieuwe identiteit hebben gekregen in ruil voor informatie? Het inzetten van kroongetuigen roept steeds meer vragen op.

Jan Crijns

In 2018 werd de onschuldige broer van kroongetuige Nabil B. vermoord. Diens familie wordt tot op de dag van vandaag intensief beveiligd. Is dat het allemaal waard? Veel mensen hebben immers het idee dat kroongetuigen veel geld krijgen om anoniem en luxe verder te leven.

'Dat is vooral de beeldvorming', zegt hoogleraar Straf- en Strafprocesrecht Jan Crijns in de Stentor. 'Kroongetuigen kunnen, nadat zij hun straf hebben uitgezeten, niet zomaar aan het werk en dus zal de overheid zo lang als nodig voorzien in hun levensonderhoud. Maar zo luxe zal het zeker niet zijn.'

Kroongetuigen geven vaak informatie aan justitie uit pure nood, zegt de hoogleraar. 'Het is een route om uit het milieu te stappen en te beginnen met een nieuw leven, met een nieuwe identiteit. Kroongetuigen zien geen andere mogelijkheid meer. Maar je laat wel alles achter.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.