Universiteit Leiden

nl en

'Aandacht voor privacy vergroot bewustwording'

Ruim 15.000 Nederlanders dienden in de eerste helft van 2019 een klacht in over schending van de privacy. Het indienen van de klachten kan sinds mei 2018, toen de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) werd ingevoerd.

Gerrit-Jan Zwenne

Digitalisering speelt een rol bij de toename van de klachten over privacyschendingen, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens. Bedrijven en overheden verzamelen steeds vaker online persoonsgegevens en slaan ze op. Dat voedt de maatschappelijke scepsis. 

Hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne constateert in De Volkskrant dat meer aandacht voor het onderwerp de bewustwording heeft vergroot. 'Het schandaal rondom Cambridge Analytica leidde tot veel verontwaardiging, mede door de aandacht in de media. Daardoor raakt het publiek bewuster van zijn privacyrechten.'

Het Britse databedrijf kreeg toegang tot de gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers, zonder dat zij daarmee hadden ingestemd. Cambridge Analytica gebruikte de data voor politieke doelen, zoals de presidentscampagne van Donald Trump.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.