Universiteit Leiden

nl en

'Toekennen schadevergoeding lastig in privacyrecht'

De gemeente Deventer moet 500 euro schadevergoeding betalen aan een inwoner van wie de gemeente de naam en woonplaats doorgaf aan andere gemeenten. Het is voor het eerst dat een schadevergoeding wordt toegekend op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Gerrit-Jan Zwenne

Het toekennen van zulke verzoeken is zeldzaam, zegt hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne tegen RTL Z. 'In het privacyrecht, zeker in Europees verband, is het krijgen van een schadevergoeding lastig, omdat we moeite hebben de causaliteit aan te tonen. De onrechtmatigheid is wel vast te stellen, maar lastig is vaak dat de schade daarvan het gevolg is. Vaak is schade immaterieel, bijvoorbeeld dat je ziek bent geworden of er slecht van hebt geslapen. In juridisch opzicht zijn dat ingewikkelde zaken, omdat je dan al snel doktersverklaringen nodig hebt of ander bewijs.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.